Enciclopediae

luni, 4 februarie 2013

Jean de la Craiova



 Un post de televiziune a dat o ştire despre această capodoperă arhitectonică barocă, azi muzeu de artă, Palatul Jean Mihail din Craiova. Ceea ce se ştie mai puţin este că ascunde un mister... Ridicat de către Constantin Mihail la începutul sec.XX, palatul este moştenit de către cei doi fii, Jean şi Nicolae. Ca să avem o idee despre dimensiunea averii, trebuie să spunem că din aceasta s-a acordat un împrumut Băncii Naţionale - spun unii sau chiar că Franţa ar fi beneficiat de ajutorul familiei Mihail, conform altor date.

După moartea lui Constantin şi trecerea averii către cei doi fii ai săi, Nicolae pleacă în Franţa unde trăieşte extrem de modest până la moarte, fără a-şi încasa partea de moştenire, iar Jean (cunoscut în popor ca Jean de la Craiova) se retrage într-o singură cămăruţa a palatului, una destinată servitorilor şi trăieşte până la sfârşitul vieţii la fel de modest ca şi fratele său. Umbla mereu în haine ponosite şi mânca te miri ce, fără a se atinge de ceva din formidabila sa moştenire. Lasă întreaga avere statului român cu singura condiţie ca acesta să înfiinţeze o fundaţie culturală care să-i poarte numele. Ce anume i-a determinat pe cei doi fraţi să aleagă acest drum? Nimeni nu ştie.


Sigur este că odată intrată în tezaurul statului, averea Mihail a dus la o formidabilă întărire a leului în raport cu dolarul (1leu = 1,03$), câteva luni România părând a avea o economie extrem de solidă. Comuniştii, ulterior, ne-au intoxicat cu „forţa economică a României în perioada interbelică”, dar indicatorii economici ai vremii arată contrariul. Doar leul se întărise şi asta ca urmare a moştenirii primite de statul român de la Jean Mihail.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu