Enciclopediae

joi, 20 iunie 2013

Struţo-cămila medicală

 Când au reinventat sistemul de sănătate, comuniştii au făcut « reformă ». Termenul a fost utilizat până la a provoca greaţă, pentru ca în spatele lui să se ascundă aceeaşi anchilozare comunistă, pavoazată frumos, cât să dea bine la Occident. Fireşte că n-au reformat nimic, ci au recreeat un sistem care să ia bani de la proştii de asiguraţi şi să-i verse la bugetul care îi hrănea subteran, pe ei şi electoratul ce şi azi le e dement de credincios.

Prin sistemul fătat de « martorii lui ilici », comuniştii au păstrat o meserie tradiţional liberală… bugetară, ca pe vremea în-grabă-împușcatului. Acum, după noua găselniţa sistemică, medicul nu mai ia salariul de la buget direct, ci de la casele de asigurări. Onorariul perceput pentru fiecare vizită e absolut simbolic şi dacă medicii ar fi trebuit să trăiască din cei 0,8 lei/vizită, e clar că ţara rămânea fără asistenţă medicală. Pentru a compensa, guvernele succesive le-au acordat sub diverse forme salarii şi posibilitatea de a desfăşura o activitate în sistem, în paralel cu practica rumunerată bugetar. Avantaje bugetare ? Foarte mari pentru guvern : asiguraţii plătesc sume uriaşe, casele de sănătate le primesc (când le primesc), iar surplusul rezultat din diferenţa dintre banii cotizaţi şi cei plătiţi pentru vizită îngroaşă bugetele caselor de sănătate şi guvernului. Aşadar, o formă mascată de a lua bani de la populaţie. Nici un asigurat nu are un cont cu sumele colectate din impozitarea sa lunară şi, evident, el nu are vreun control al fondului astfel constituit de el însuşi.

Ca meserie liberală, activitatea de medic e aproape inexistentă, iar ceea ce există este oricum legat de sistem. Acest sistem este azi în colaps, ceea ce era lesne de prevăzut ; costurile crescânde, coroborate cu scăderea numărului de asiguraţi reali, nu puteau conduce decât la aşa ceva. Cu un Minister al Sănătăţii condus de fascistul Nicolăescu şi cu un sindicat al medicilor cu infractorul Astărăstoaie la cârmă, soluţia oneroasă a apărut brusc. Dintr-o dată, Astărăstoaie descoperă că medicii au o profesie liberală şi deci merită nu doar salarii mărite, ci şi o contribuţie directă a pacienţilor la creşterea buzunarelor « hipocraţilor ». Cât timp Boc a vrut să introducă acea « coplată » a asiguraţilor, fascistul Nicolăescu umplea ecranele cu vulgaritatea tipică frustraţilor şi milita împotriva ei. După ce a ajuns la putere, în colaborare cu prim-plagiatorul Puterii a încercat să introducă, el de data asta, coplata. Şi-a dat seama repede că nu poate fără a anula tot ceea ce făcuseră cei dinaintea lui, aşa că s-a oprit fără multe vorbe. Cum bani de la FMI pe care să-i « mulgă » ei cum vor, nu sunt, cei doi prieteni, Nicolăescu şi Astărăstoaie, au găsit « soluţia » salvatoare : mimând conflictul dintre minister şi sindicat, au decis că vor « negocia » stingerea conflictului fals, rezultatul fiind… o struţo-cămila bună pentru guvern şi proastă pentru… proștii de asiguraţi.


Calculul lor a fost simplu şi el nu viza, aşa cum era normal, schimbarea completă a sistemului de sănătate. Nu, este doar o manevră golănească, una pe care au tot folosit-o de-a lungul timpului, chiar cu succes. În cazul nostru, planul arată aşa : medicii anunţă greva generală cu scopul declarat de a li se recunoaşte meseria ca profesiune liberală. În felul ăsta, guvernul va fi obligat să le dea medicilor ceea ce vor, contribuţiile la fondul de sănătate vor rămâne intacte, iar pacienţii vor plăti din buzunar vizitele pe care le fac la medic. Contribuţiile asiguraţilor vor veni la buget, iar guvernul va putea anunţa o creştere economică fără precedent şi va mai putea şi să întreţină diverşi mastodonţi bugetari pe care nu-i vor pierduţi din bazinul lor electoral, ca de exemplu CFR Marfă, cel care peste 60 de zile… va rămâne la bugetul lui Fenechiu (dacă el va pleca meritat prin puşcăriile patriei, la bugetul cui îi va lua locul). Iar românii stau, cască gura la spectacolul oferit de derbedeii Nicolăescu şi Astărăstoaie, ca de obicei, impasibili…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu