Enciclopediae

vineri, 19 iulie 2013

Deschiderea siriană

 Omar Hayssam a ajuns în România şi discuţiile pe subiect s-au relansat. Întâi a fost Președintele cel care a dat comunicatul de dimineaţă şi prin care acesta mulţumea « serviciilor şi ofiţerilor » implicaţi în aducerea în ţară a teroristului Hayssam. Înghiţind cârligul fără momeală, primul oligofren al guvernului usl a şi început să fabuleze, tributar fiind bolii de care refuză să se trateze. Conform imaginaţiei sale bolnave, Hayssam a venit în ţara cu un avion MApN pe care el însuşi l-a autorizat, acţiunea fiind cunoscută de către toţi miniştrii implicaţi ; care miniştri ? nu se ştie… pentru că boala nu i-a generat şi nume. Fireşte, pafaristul ce ocupă postul de premier este complet rupt de realitatea înconjurătoare şi îi este absolut imposibil să înţeleagă adevărata substanţă a cazului Hayssam. Într-un fel e şi logic să nu ştie, pentru că rechinii psd n-au catadicsit să-l informeze şi pe păcăliciul figurant despre profunzimile şi implicaţiile dosarelor în care este inculpat sau urmează să fie inculpat sirianul.

Preşedintele Băsescu se referea la nişte servicii şi la nişte ofiţeri. Din ceea ce ştim, ofiţerii sunt angajaţii unor servicii, aşadar precizarea « servicii şi ofiţeri » indică limpede câteva lucruri destul de evidente. Întâi, serviciile cărora Preşedintele le-a mulţumit nu este deloc obligatoriu ca toate să fie româneşti ; dacă erau, mulţumirile s-ar fi îndreptat spre « serviciile româneşti », eventual şi spre « ofiţerii români ». Formularea Preşedintelui indica şi implicarea unor servicii secrete importante şi străine, dar şi a unor ofiţeri aparţinând altor servicii care nu s-au implicat oficial. Desigur, citind atent comunicatul Preşedinţiei, apare limpede că Omar Hayssam a ajuns în ţară într-o manieră « neortodoxă », în urma unei acţiuni de extragere din Siria sau din altă ţară în care el a fost atras. Operaţiunea pare a fi una mai curând a unor servicii cu experienţă în domeniu şi mai puţin a celor româneşti. De dragul supoziţiei, să spunem că extragerea a fost făcută de Mossad, cel care are la activ destule operaţiuni similare încununate de succes. Fireşte, şi serviciile româneşti au meritele lor, dar în plan secund în raport cu un serviciu a cărui eficienţa n-o mai pune nimeni la îndoială.

Diverşi neica-nimeni din politică au găsit cu cale să se exprime, unii luând apărarea, alţii acuzând psd de implicare profundă alături de teroristul Hayssam. « Cârpa kaghebista » a negat din prima orice apropiere a sa de decăzutul Hayssam, în ciuda evidenţelor. Vocea lui trăda mai mult decât preocuparea, aş spune chiar că ilici nu se simţea deloc în largul lui când nega telefonic că-l cunoaşte pe terorist. Undeva în culisele partidului său, discuţiile nu se poartă decât sotto voce şi ştiu ei de ce. Practic nu există membru marcant psd care să nu fie îngrijorat de revenirea forţată a sirianului. Nu cunoaştem pe deplin substanţa sau miza pe care o reprezintă Omar Hayssam, dar putem intui că singurul lucru pe care îl ştim cu siguranţă e că… nu ştim nimic cu adevărat important.

Lăsând deoparte declaraţiile primului oligofren (ele pot cel mult stârni homerice hohote de râs celor care ştiu care e realitatea), să vedem cum a reuşit politic Băse să-l aducă pe terorist în puşcăriile patriei. În urmă cu câteva săptămâni, România a beneficiat simultan de vizita şefului CIA şi a celui a serviciilor secrete ruseşti. Fireşte, pentru presă s-au discutat (şi poate chiar au existat acele subiecte) diverse chestiuni ce ţin de geopolitică, strategie regională etc., dar neoficial se putea foarte bine să se negocieze între SUA şi Rusia… predarea lui Hayssam autorităţilor americane române. Detaliile nu le putem cunoaşte, dar apare ca evident că sirianul este mult mai important pentru americani şi aliaţii noştri NATO, decât relaţia personală a lui cu aproape defunctul ilici.

Ştim prea bine că implicarea celor mai mari servicii secrete din lume şi o eventuală negociere a lor în privinţa unui individ, ascunde nişte secrete ce nu pot prea curând să fie devoalate. Cu toate astea, sirianul Hayssam nu e singurul implicat în acţiunile ce le putem presupune că fiind anti-americane şi pro-terorism ; să nu uităm episodul în care Yasser Arafat îi mulţumea lui ilici pentru ajutorul pe care acesta l-a dat OEP, organizaţie ce pe atunci era cunoscută doar prin propensiunea sa pentru terorism internaţional ; ilici doar continua  conştient o politică dusă anterior de Ceauşescu, cel care prin diverşi sirieni şi libanezi stabiliţi în România aproviziona cu arme nucleele palestiniene de pregătire militară. Apariţia unui Hayssam pe lângă ilici apare, din această perspectivă, ca « normală », la fel şi brusca sa îmbogăţire pe căi ilegale. În mod cert, serviciile româneşti sunt la curent şi cu altă realitate : implicarea altor sirieni, posibil agenţi pro-ruși, atât în lumea afacerilor româneşti, cât şi în traficul de arme în înţelesul occidental al cuvântului. Aceştia sunt acum mari patroni de hoteluri, lideri ai comunităţii arabe din România şi ocupă chiar poziţii oficiale sau semi-oficiale, în relaţie directă cu miniştri ai României.


Unele dintre aceste aserţiuni sunt presupuneri, altele sunt certitudini, iar altele pot fi cu uşurinţă probate, dar certitudinea completă va veni în viitorul apropiat, atunci când vor începe să cadă capete ; şi nu doar de psd-iști.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu