Enciclopediae

joi, 31 ianuarie 2013

Sfântul Văcăroiu – "Cenzorul"



 Nicolae Văcăroiu şi-a făcut apariţia pe scena politică brusc. Până atunci fusese amploaiat al Comitetului de Stat al Planificării, altfel spus, fusese unul dintre planificatorii sărăciei comuniste. Pentru toate faptele sale de un răsunet inexistent a fost numit de către ilici... premier. În această nouă calitate, Văcăroiu s-a remarcat printr-o ineficienţă pusă deseori pe seama unei tării ruseşti – vodca; era cea mai ironică responsabilă de rezultatele sale în plan economic naţional.

În realitate, Vodcăroiu a fost un prost pus în frunte ca să figureze că face o treabă mare. La umbra „vajnicului” economist, clientela psd a evoluat într-atât încât cu greu găseşti în ţări cu economie de piaţă consacrată - alţii la fel de bogaţi; peste noapte. Era vremea când toţi bugetarii normali erau aproape muritori de foame; de pensionari nu mai zic. Creşterile economice negative au marcat fiecare bilanţ anual al economiei româneşti în mandatul lui Văcăroiu. Dar mandatul său a mai însemnat ceva: rambursări de TVA către tele-vizuinile „corecte”. Aşa se explică modul în care o televiziune cu pierderi de milioane de dolari, brusc trece pe... profit. Varanul a încasat într-un singur an nu mai puţin de 18 milioane de dolari, ProTv-ul lui Sârbu – 23 şi exemplele pot continua. Acestea sunt informaţii publice.


Ceea ce nu se ştie sau este cunoscut doar unei mici părţi a publicului este ce se ascunde în spatele blajinului incompetent. Nu mi-am propus să încerc să demantelez un întreg sistem pus la cale de ilici împreună cu tovarăşii săi de la Răsărit. Cu toate astea, aş vrea să pomenesc despre un personaj ascuns care veghea la „buna desfăşurare” a activităţii în Palatul Victoria. Se numea Lefter Panait şi era şeful de cabinet al premierului Văcăroiu. Ce cauta el acolo şi cine îl plantase, putem specula dar n-are rost. Adevărul se conturează încet-încet.


Acest domn, ca tovarăş nu mai era, avea un trecut deosebit de încărcat, dar ocultat şi celor mai apropiaţi. Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, l-am putea găsi în biroul său de la guvern distrus şi plin de gânduri negre: singurul lui băiat murise la 17 ani precipitat peste balcon. Fireşte, gândul ne va duce la o sinucidere şi poate nu am greşi; poate da... Putem presupune că Lefter se gândea şi la misiunea ce-a avut-o şi pe care o îndeplinise parţial în anii '70. E vorba despre atentatul cu bombă de la sediul postului Europa Liberă. El a fost cel care, la ordinul lui Pleşiţă l-a angajat pe Carlos Şacalul pentru a pune în practică atentatul şi tot el a fost ofiţerul însărcinat cu supravegherea operaţiunii teroriste.


După ani, în timpul mandatului lui Andrei Pleşu ca Ministru de Externe, Lefter deja era ambasador la Belgrad. Poate o indiscreţie, poate o verificare, nu ştim, dar Pleşu a aflat despre trecutul încărcat al ambasadorului român, aşa că a decis să-l recheme. Răspunsul acestuia a fost năucitor: „Niet!” şi a refuzat să se întoarcă! S-a creat astfel o situaţie greu de întâlnit: Externele nu puteau numi un ambasador pentru că precedentul refuza să părăsească postul! Mai multe detalii cunoaşte, sunt sigur, chiar Andrei Pleşu. Situaţia s-a limpezit la un moment dat prin... decesul îndoliatului terorist, dar detalii despre cauzele lui mi-e greu să cred că putem afla...


Şi iată, în 2013 apare „Sfântul” Văcăroiu care cu a sa Curte de Conturi „descoperă” ca prin farmec nişte nereguli majore: bani risipiţi de la buget în... 2011 !!! L-aş întreba dacă aceste sume risipite au apărut în raportul Curţii de Conturi făcut în 2012 pentru anul precedent şi dacă nu, de ce nu le-a trecut în raport? Apoi, cred că mi se permite să presupun că nu este deloc obligatoriu ca Văcăroiu să spună adevărul; ca premier a minţit destul, în noua sa calitate de ce nu? Sumele cele mai mari cică le-ar fi risipit Autoritatea pentru Telecomunicaţii, iar asta vine acum, când pregătirile pentru vânzarea Poştei Române sunt în toi şi când Felix are mai multe interese pentru ca antenele sale să funcţioneze impecabil în campania lor de defăimare, şantaj şi calomniere. Să mai spunem că vecinul defunctului Pleşiţă este acum într-o comisie a TVR şi s-a remarcat prin măreţe fapte de arme sponsorizate personal de... Stalin !!! Evident, acest domn, că tovarăş nu-i pot spune îl cunoştea perfect pe defunctul Lefter, ba chiar de ani de zile (Carlos nu putea fi angajat fără acceptul Moscovei), iar pe ilici... nu mai zic. Poate că pe Văcăroiu mai puţin, că ăsta era şi pe atunci „sfânt”; sau poate conta mai puţin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu