Enciclopediae

joi, 7 februarie 2013

Lui Zsolt Nemeth : "Mâna pe carte, că nu mușcă"



 Când n-au ce face, oficialii de la Buda se apucă să agite fantomele trecutului. Încă n-ar fi rău dacă s-ar referi la istoria lor încă plină de folclor, minciuni şi frustrări naţionale/naţionaliste. N-au recunoscut că au o problemă originară, amplifică şi distorsionează importanţa coroanei zisă a Sf. Ştefan, refuză să-şi asume numele de "unguri" preferând să-şi atribuie origini... hune şi numindu-se pe ei înşişi "maghiari" din Hungaria și se referă la ţinuturi din România cândva ocupate de Imperiul Austro-Ungar.

 Fără a fi ceva nou, "cuiul lui Pepelea" din discursurile extremiştilor de la Buda sunt secuii. Aş vrea să-i explic secretarului de stat din Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth cam câtă treabă are Buda cu secuimea : în modul cel mai clar, el este ungur pentru că aparţine Ungariei (dacă n-o fi "hungur" din "Hungaria"). Secuii, o spune şi numele lor în româna, ungară sau în dialectul secuiesc, nu sunt unguri, ci secui. Mai mult decât atât, secuii au origini diferite de unguri şi sunt în Europa dinainte de venirea călare a triburilor lui Arpad în Câmpia Panonică. Să nu uităm că ungurii înşişi acceptau o singură denumire oficială pentru etniile diverse din regatul Ungariei : unguri ; şi asta până în sec. XIX. Puţin conta că secuii aveau şi au şi azi o identitate naţională distinctă pe care aveau dreptul să şi-o conserve ; aşa cum secuilor şi ceangăilor le-au impus să vorbească ungureşte, tot aşa azi încearcă să-i asimileze sub "pălăria" mincinoasă a "maghiarimii".


 În mod intenţionat, extremiştii unguri deveniţi "maghiari" omit să amintească despre permanenta aversiune a secuilor faţă de ungurii stăpânitori. Gheorghe Doja era secui şi i-a condus pe ţăranii secui şi români în războiul ţărănesc dus împotriva nobilimii de la Buda ; Mihai Viteazul i-a avut că aliaţi tot pe secui şi tot împotriva ungurilor. Exemplele pot continua, dar e limpede că "maghiarimea" este un concept iscat din frustrările istorice ale ungurilor din Ungaria. Etnic şi cultural, secuii merită şi trebuie să aibă o identitate proprie, diferită de cea a ungurilor ; diferită şi de cea a ceangăilor. Asimilarea practicată de Buda cu largul concurs al UDMR este, întâi de toate, antieuropeană. Românii nu le-au refuzat niciodată minorităţilor să se manifeste etnic, spre deosebire de Franţa unde minorităţi nu există, toţi cetăţenii fiind francezi şi atât. Colaborarea istorică dintre români şi secui nu mai trebuie demonstrată, motiv pentru care înapoiaţii (politic) de la Buda încearcă să strice buna înţelegere istorică prin atragerea secuilor şi ceangăilor în tabăra adepţilor "maghiarimii". Le-aş spune revanşarzilor unguri că pe secui n-au reuşit să-i asimileze secole la rând ; le-au impus o altă limbă, le-au adaptat numele, dar ei tot secui se declară şi astăzi.


Să-i spunem lui Nemeth, dar şi lui Hunor că Ţinutul Secuiesc este o regiune culturală, nu politică şi nici administrativă, aşadar un stag al Ţinutului poate fi folosit la orice manifestare culturală sau socială a secuilor, dar nu într-un cadru oficial sau politic, iar asta n-are nici o treabă cu Ungaria ; ce-ar fi să milităm noi acum pentru arborarea unui steag al zuluşilor intr-o ţară africană? România, ca şi Ungaria, Italia sau Serbia (să spunem că în Serbia minoritatea de secui e cel puţin la fel de importantă ca şi cea din România) sunt state NAŢIONALE. Şi atunci de ce analfabetul politic Nemeth consideră România stat multinaţional, iar guvernul român nu sancţionează dur un asemenea delir ? Trebuie pus capăt falsei adversităţi dintre vorbitorii de limbă ungară şi români ; aceasta a fost şi, iată, este în continuare instrumentul de luptă politică al extremiştilor : de dreapta la Buda şi de stânga la Bucureşti. Între dreapta budană şi stânga fascist-comunistă bucureşteană, UDMR-ul lui Ion Ili©escu şi Domokos Geza (tot secui, de altfel şi el) duce o politică anacronică de stânga-dreapta, cât să tulbure apele.


Update : Zsolt Nemeth, de ce nu ceri și autonomia celor 600.000 de secui din Voivodina ? Pentru că acolo nu ai un UDMR colaboraţionist ? Sau pentru că sârbii ţi-ar da-o-n bot de nu te-ai vedea ? Uite, îţi propun să ceri autonomia Ţinutului Secuiesc după ce Buda va da autonomie românilor din Ungaria. Nu ? Pana atunci, mucles, ca să vorbesc să mă și întelegi !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu