Enciclopediae

marți, 5 martie 2013

Alegeri anticipate!


 Anul trecut am avut ocazia să demonstrăm că am înţeles lecţia trecutului. Am ratat-o... Când trebuia să ieşim în stradă şi să ne sprijinim statul de drept, noi am ales să stăm în faţa televizorului.  Apoi am ales prost de două ori, în alegerile locale şi apoi în cele parlamentare (nu luăm în discuţie fraudele uriaşe pentru că n-are rost). Lăsând deoparte indiferenţa, noi, românii avem un soi de „boierie” care  ne împiedică să acţionăm. Puciştii au scos oameni plătiţi în stradă, noi n-am putut ieşi; nici pentru a le arăta că suntem mai mulţi - în ianuarie, nici  ca să sancţionăm fărădelegile comise de ei şi care au revoltat toată Europa; şi pe noi ne-au revoltat, dar am rămas revoltaţi şi atât.

Nicolae Steinhardt spunea aşa: „Principiul armelor egale cere ca în orice luptă potrivnicii să folosească acelaşi fel de unelte. Altfel e măsluire, e şarlatanie. Principiul armelor egale impune omului cinstit să nu se dea în lături de la folosirea unor procedee neplăcute, atunci când adversarul nu e corect. A nu folosi arme asemănătoare cu ale potrivnicului sub cuvânt de nobleţe etc. nu este dovadă de superioritate, ci de prostie şi trădare a principiilor pe care le aperi şi a nevinovaţilor pe care-i laşi pradă tâlharilor. Se vor folosi acele procedee pe care le-a ales partea cealaltă. Raţiunea este accesibilă numai oamenilor raţionali (Andre Maurois). Faţă de omul raţional se va recurge la raţiune. Faţă de zarafi Domnul n-a şovăit să pună mâna pe bici”. 


Pornind de la concluziile sale, soluţiile nu sunt multe... Am lăsat o mână de derbedei, hoţi şi trădători să decidă în numele unui popor întreg deoarece acţionau sub acoperirea Constituţiei pe care au violat-o neîncetat şi a legii pe care mereu au încălcat-o. S-au angajat să respecte independenţa Justiţiei, iar ei tocmai asta n-au făcut. De fiecare dată am fost indiferenţi sau ne-am limitat la acţiuni simbolice, petiţii etc. Acum însă, pendula’’ naţională a bătut al 12-lea ceas: aderarea la Schengen, cea pe care infractorii practic o resping, este doar preambulul scoaterii ţării din UE. E şi normal să o respingă, atât timp cât ea e strâns legată de combaterea corupţiei, iar ei, cu toţii sunt corupţi până în măduva oaselor. La fel de normal este să-şi dorească ieşirea României din Europa, din moment ce ei sunt atât de legaţi de Rusia.


Dacă planul le va reuşi (dar asta depinde doar de noi), lovitura va fi dublă: întâi că România nu va mai fi supusă controlului european şi ei vor putea să o exploateze cum vor, iar apoi – aderarea Moldovei la UE va fi definitiv împiedicată. S-ar reface astfel, fie şi parţial, fostul spaţiu sovietic din care „Stalin şi poporul rus/ fericire ne-a adus”; câtă „fericire” nu mai e nevoie să spun. Spunând toate astea anul trecut, părea că sunt fantezii sau temeri nejustificate, dar iată, azi, nu doar presa de la noi vorbeşte despre asta, ci şi presa internaţională. Tragic sau nu, asta vom vedea, ceea ce anul trecut părea imaginar, acum, iată, e aproape o certitudine. Dacă vom aştepta ca intenţiile lor să se concretizeze, apoi va fi inutilă orice acţiune, imposibilă orice schimbare.


Trădătorii se aşteaptă ca timp de 4 ani nimeni să nu-i clintească de la putere pentru că, nu-aşa?, au luat-o prin alegeri „libere”; despre fraudele uriaşe de la alegerile locale şi de la cele parlamentare nu se spune o vorbă, nimeni nu-şi pune problema cum se poate ca la referendum să înregistreze 43%, iar la alegerile parlamentare, după luni de guvernare catastrofală, să obţină 65-70% din opţiuni. Să urmăm sfaturile lui N. Steinhardt şi să le oferim „principiul armelor egale”: credem în democraţie, respectăm statul de drept, dar este imperios necesar să ieşim în stradă, să cerem abandonarea puterii şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate, cu respectarea rezultatelor referendumului din 2009. E şansa noastră de a rămâne un popor european şi de a construi un viitor modern pentru noi şi pentru copiii noştri.

Dacă vom ignora o dată în plus pericolul ce se poate vedea acum şi cu ochiul liber, ne vom merita soarta. O experienţă deja a fost făcută când unii au decis să dea puterea unor golani odioşi; iată că acum ne apropiem cu paşi repezi de un sfârşit pe care nimeni nu l-a dorit, pe care unii doar l-au imaginat, dar nu la dimensiunea care se profilează. Vreau alegeri generale anticipate!

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu