Enciclopediae

luni, 6 mai 2013

Dilema zilei – "Pericolul maghiar"



Tot se agită periodic o « sperietoare » : cea a « iredentismului maghiar ». Cum se ştie, Transilvania n-a aparţinut niciodată Ungariei, ci doar o parte a ei din 1940 şi până în 1944, ca urmare a Dictatului de la Viena. De altfel, Ungaria s-a născut abia în 1918, când Transilvania şi România Mică au format în mod natural România Mare. Inainte de acest moment, Ungaria ori a făcut parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, ori a fost pașalâc turcesc, ori a fost în plan secund în Imperiul Austro-Ungar. Aşadar, cele două ţări s-au născut politico-administrativ simultan. Şi acum… « dilema » :
Prima « lemă » : după trădarea de la 23 august 1944 şi vânzarea ţării din 30 decembrie 1947, Stalin crează în România « regiunea autonomă maghiară » pentru a avea un instrument cu care să-i controleze pe refractarii de români ce se încăpăţânau să nu accepte « binefacerile » forţate şi aplicate în stil bolşevic : cu pistolul, lagărele de muncă, cizmele şi bâtele. Tot după război şi tot la iniţiativa ruşilor se naşte şi partidul etnic ce mai târziu va fi absorbit de partidul comunist şi din care, şi mai târziu, a apărut UDMR, la iniţiativa a doi activişti (nu zic kgb, ci comunişti) : Domokos Geza şi Ion Ili©escu.
A doua « lemă » : aşa numita « problemă a revizionismului maghiar » a fost mult agitată întâi de Ceauşescu, apoi de către comuniştii instalaţi la putere după asasinarea acestuia, dar fiecare din ei în mod diferit. Pentru Ceauşescu, « dizidentul » faţă de URSS, sperietoarea era agitată de Moscova, pe când apoi – în interesul Moscovei de către ilici şi kamarazii săi. Copiind modelul preexistent şi reînfiinţând un partid etnic « maghiar », ilici împuşca doi iepuri cu un singur foc de kalashnikov : întâi, putea manevra în interesul sau patriotismul românilor pe care astfel îi va manipula până în zilele noastre cu false probleme şi apoi, dar nu în ultimul rând, îi dezbina cetăţeni români, unii etnici români, alţii unguri, secui sau ceangăi şi alţii ţigani vorbitori de limbă maghiară. Creatorii acestor entităţi şi concepte manipulatoare asimilează astfel etnii diferite de unguri şi diferite şi între ele sub un nume fals, acela de « maghiar » şi menţin astfel o tensiune interetnică falsă, ce fără ei n-ar exista. Vrea psd să dea secuilor şi ceangăilor ceea ce merită, de fapt – calitatea de minorităţi naţionale distincte, cu istoria lor, cultura lor originală şi toate celelalte ? Nu, iar asta încalcă grav prevederile europene în materie de minorităţi. Dar cine să protesteze, cine să facă scandal la Bruxelles ? UDMR ? Nici vorbă ! Îi lasă pe vorbitorii de limbă maghiară şi fără drepturile lor fundamentale şi îi şi asimilează pe muteşte prin procedee staliniste.

Alte articole pe aceeasi tema:


3 comentarii:

..dar asta nu inseamna ca pericolul magiar nu exista!
Oricum un articol bun.

Multumesc! Nu cred ca vreodata a existat cu adevarat un pericol maghiar. Ei fac agitatie multa, dar atat. In conditiile actuale mi se pare desuet din partea lor sa agite lozinci de secol XIX.

Nu e desuet deloc, eu cred ca rusii le ofera o partitura in aceasta conjunctura internationala periculoasa.
E bine totusi ca dv. sunteti un optimist.

Trimiteți un comentariu